A tökéletes NÁPOLYI PIZZA otthon?!
A tökéletes pizza
Hozzávalók:
· 50 dkg liszt
· víz (amennyit felvesz, a titka az, hogy érzésre öntsd hozzzá.)
· 10 g élesztő
· 1 evőkanál só
Szükséged lehet rá:
Elkészítés:
- Minden száraz hozzávalót keverj el egy tálban.
- Adagold addig hozzá a langyos vizet, ameddig egy kissé ragadós, rugalmas tésztát kapsz.
- Lefedve a hűtőben olívaolajjal kifújt tálban keleszd minimum 8 órát. (24-48 a legjobb.)
- Sütés előtt 1,5-2 órával vedd ki a megkelt tésztát, oszd 4 részre, majd formázz egyforma golyókat belőle.
- Fújj ki egy tepsit vagy egy tálcát olívaolajjal, majd tedd rá a golyókat, és hagyd őket pihenni lefedve a sütésig.
- Melegítsd elő a sütőt a legmagasabb hőfokon. (átlagosan 230°C)
- Vegyél elő egy tésztagolyót, forgasd meg búzadarában, majd sima felületen középről haladva, úgy nyújtsd ki, hogy a levegőt a széle felé nyomkodd.
- Tedd a sütőpapírral kibélelt tepsire, majd vékonyan kend meg a szósszal, utána pedig rakd rá a kívánt feltéteket.
- Süsd kb. 8–12 percig, amíg a széle aranybarna és ropogós lesz.
- Vágd fel pizzavágóval szeletekre, és tálald forrón!
A szószt az olaszok is így csinálják:
1. Egy darabolt paradicsomkonzervet önts ki egy tálba, majd a kezeddel nyomkodd szét a paradicsomokat addig, ameddig sűrű nem lesz.
2. Utána sózd meg, keverd el benne, és kész is vagy.
Extra tippek haladóknak:
· Ha pizzakövön sütsz, sokkal ízletesebb, levegősebb és ropogósabb tésztát kapsz.
· 48 óráig keleszd a tésztát, hogy elérd a legjobb eredményt!
· Sose rakj a tetejére ketchupot, majonézt, és egyéb dolgokat, csak a friss bazsalikom, olívaolaj, prosciutto, és a burrata megengedett (az olaszok szerint)!
· Mindig fejleszd magad! Ez a 4 hozzávaló csodákra képes, ha jól vannak kalkulálva a mennyiségek. A sokadik sütésnél már ne mérj, csak érzésre csináld, úgy lesz a legtökéletesebb a tészta!
Leave a comment